Novice
Ocenjevanje mladih vin v Semiču 2009 - Komentar predsednika komisije Dr. Mitje Kocjančiča |
|
|
|
Prispeval Milan Štubljar
|
Petek, 30 Oktober 2009 16:19 |
Društvo vinogradnikov Semič je 24. oktobra 2009 organiziralo že tradicionalno ocenjevanje mladih vin svojih članov. Ker so vinogradniki prinesli v oceno nepričakovano število vzorcev belih in rdečih mladih vin, je to potekalo v treh šestčlanskih komisijah po uradni Buxbaum-ovi 20 točkovni metodi. Imel sem čast predsedovati komisiji, ki je ocenjevala bela mlada vina, t.j. Belokranjce PTP in mešana bela vina. Ker smo ocenjevali vina z geografskim poreklom, smo se dogovorili za pozitivno oceno nad 14,1 točke. Nekoliko motnosti oz. opalescentnosti pri bistrosti smo tolerirali, saj so taka vina lahko v prometu do 31. januarja prihodnjega leta. Naša komisije je ocenila skupno 140 vzorcev vin, od tega 95 belih vin Belokranjec PTP, 42 vzorcev belih zvrsti (mešanega belega vina) in tri sortna vina.
Ocenjevanje je kot vsako leto potekalo v prostorih osnovne šole Belokranjskega odreda v Semiču po že ustaljeni praksi s tekočo strežbo pravilno razvrščenih vzorcev in sprotno računalniško obdelavo ocen. Ocenjevanje je potekalo v skladu s Pravilnikom o ocenjevanju vin.
Moja opažanja glede kakovosti predstavljenih vin so sledeča:
- beli Belokranjec PTP: na začetku ocenjevanja smo bili prijetno presenečeni, saj so med prvimi 40 vzorci izpadli samo trije vzorci zaradi oksidacije in žveplovodika. Še nekaj jih je bilo ocenjenih pod 16,3 točkami, kar je spodnja meja za Belokranjca PTP. V drugi seriji pa se je pokazalo nekaj več napak, v glavnem spet po oksidaciji, žveplovodiku in v dveh primerih po hlapnem tonu. Če smo v vinu zaznali ostanek nepovretega reducirajočega sladkorja ali sortno aromo, smo tako vino uvrstili med bele zvrsti vin. Kljub temu smo okoli dvem tretjinam predstavljenih vin dodelili kakovostno oceno, kar je bilo pričakovano tudi glede na dober letnik 2009.
- mešano belo vino-zvrst: nepričakovano smo bili pozitivno presenečeni nad kakovostjo mladih belih vin, saj so zaradi manjših napak ostala neocenjena samo tri vina, več kot polovica pa jih je prejela kakovostno oceno.
Po končanem ocenjevanju si je bila komisija v diskusiji enotna, da smo imeli priložnost poskusiti dobra, značilna vina s tega okoliša. Večina vin je bilo značilnega, polnega, harmoničnega okusa s prijetno kislino, kar je, kot sem že omenil posledica ugodnih vremenskih razmer, dobrega zdravstvenega stanja in polne zrelosti grozdja. Napake, ki sem jih omenil in so v tem času hitro odpravljive z ustreznimi enološkimi ukrepi, so izključno posledica kletarjenja. Glede na izobraženost vinogradnic in vinogradnikov se napake, kot so oksidacija in žveplovodik v tem času ne bi smele več pojavljati.
Vsem vinogradnicam in vinogradnikom, ki bodo za svoje vzorce in trud prejeli diplome in priznanja, iskreno čestitam in želim, da svoja mlada vina čimbolje donegujejo!
Ljubljana, 29. oktober 2009 Dr. Mitja Kocjančič |
Zadnjič posodobljeno Petek, 30 Oktober 2009 16:36 |
|
Martinovanje - Podelitev priznanj vinogradnikom |
|
|
|
Prispeval Milan Štubljar
|
Petek, 30 Oktober 2009 10:41 |
V soboto, 7.novembra ob 18. uri, bo na Štefanovem trgu v Semiču pod šotorom podelitev priznanj vinogradnikom za ocenjene vzorce vin na degustaciji. S kratkim kulturnim programom bomo podelitev še obogatili. Prve tri ocenjene vzorce vsake sorte vina bo mogoče poizkusiti v zidanici Društva vinogradnikov Semič, ki stoji pod muzejem v Semiču (10m od šotora).
Razvajal nas bo Ansambel Roka Žlindre.
Letak in program prireditve Praznovanje jeseni.
Vabljeni, da se skupaj poveselimo! |
Zadnjič posodobljeno Torek, 03 November 2009 10:17 |
Vas zanima od kod so naši vinarji? |
|
|
|
Prispeval Milan Štubljar
|
Četrtek, 29 Oktober 2009 09:54 |
Vinarji objavljeni v rezultatih ocenjevanja mladih vin v sklopu Martinovanja 2009 v Semiču so predstavljeni z modrimi točkami:

Kako je nastal zgornji posnetek:
1. Naslovi vinogradnikov so pridobljeni iz excel datoteke - rezultati ocenjevanja. 2. Manjši program v perl-u je v nekaj korakih izdelal kml datoteko za Google Earth v teh korakih:
- Prebral in pretvoril naslove iz excela v standardno obliko naslovov
- Izvedel spletno geolociranje vsakega naslova z uporabo geolokatorja: http://developer.yahoo.com/maps/rest/V1/geocode.html
- Na osnovi geolokacije in naslova je program izdelal kml datoteko, ki se lahko uvozi v Google Earth
3. Google Earth; Nastala datoteka kml je bila uvožena, izbran željen 3D pogled in izdelan zgornji posnetek.
|
Zadnjič posodobljeno Sreda, 11 November 2009 12:53 |
|
Martinovanje - Praznik mladega vina in podelitev diplom |
|
|
|
Prispeval Milan Štubljar
|
Sreda, 28 Oktober 2009 10:29 |
Sobota, 7. november 2009
18:00 Martinovanje - praznik mladega vina in podelitev diplom Štefanov trg, Semič Organizator: Društvo vinogradnikov Semič Vabljeni!
Preberi več o dogodkih in prireditvah v okviru občinskega praznika ... |
Zadnjič posodobljeno Torek, 03 November 2009 10:17 |
Ocenjevanje mladih vin v Semiču 2009 - Komentar predsednice komisije Katarine Merlin |
|
|
|
SEMIČ, 24.10.2009
Zaupano mi je bilo vodenje degustacijske komisije, ki je v oceno prejela 129 vzorcev belih vin. Prijetno sem bila presenečena nad pestrim izborom, saj smo ocenjevali vse dovoljene in priporočene sorte vinorodnega okoliša Bela Krajina. Po dveh uvajalnih vzorcih, kjer smo se zelo dobro ujeli, smo nadaljevali s kraljevino. Trije sortno značilni vzorci, ki so že na začetku ocenjevanja potrdili, da je letnik odličen. Nadaljevali smo z veliko paleto laškega rizlinga, ki se je prav tako v letošnjem letniku odlično izkazal v svoji sortnosti.Imeli smo tudi enega predstavnika »šojrebe« in dva zelena silvanca. Tudi tu je bila sortnost lepo izražena. Nadaljevali smo z renskim rizlingom, belim in sivim pinojem. Med vzorci je bilo kar nekaj odličnih predstavnikov sorte, polnih, harmoničnih, ki bodo še velika vina. Potem pa smo ocenjevanje nadaljevali z bolj aromatičnimi sortami, kjer pa smo pri vzorcih nekoliko pogrešali sortni karakter. Vina so sicer polna, bogata v okusu, vendar skromna na cvetici. V letnikih kot je letošnji, ko grozdje polno dozori in tudi prezori, je primarna cvetica bolj nežna. Čisto za konec smo pokušali še nekaj starejših letnikov in predikate, kjer pa bi izpostavila laški rizling izbor, letnik 2007, ki je tako v vonju kot v okusu bogat, značilen in še obeta.
Med napakami je prevladoval H2S – bekser, nekaj vzorcev je bilo prekomerno žveplanih. Pri vinih, ki so bila izločena zaradi bekserja svetujem močan zračni pretok in kontrolo vsebnosti prostega žvepla. V primeru, da se bekser s pretokom ne odpravi, svetujem, da prinesete vzorec na pooblaščeno organizacijo, kjer vam bomo na podlagi poskusa svetovali kako postopati naprej.
Vsem vinogradnikom čestitam za dosežena odličja, društvu čestitam za odlično pripravljeno in izpeljano ocenjevanje in vam želim prijetno Martinovanje.
Katarina Merlin,univ.dipl.ing.živ.teh. |
Zadnjič posodobljeno Petek, 30 Oktober 2009 16:35 |
|
|
|
|
Stran 19 od 19 |
|