Ocenjevanje mladih vin v Semiču 2015 |
|
|
|
Prispeval Milan Štubljar
|
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 10:00 |
Društvo vinogradnikov Semič |
Semič, 16. 10. 2015 |
Štefanov trg 7 |
|
8333 Semič
|
|
Vabilo na ocenjevanje vin in martinovanje 2015 v Semiču!
Po sklepu Upravnega odbora Društva vinogradnikov Semič, bomo v soboto, 31. 10. 2015 izvedli ocenjevanje mladih vin letnika 2015. Vzorce vin bomo pobirali v gostilni Pezdirc v Semiču, v petek 30. 10. 2015 med 16 – 20 uro. Vina prinesite v litrskih steklenicah, zaprtih s kronskim ali navojnim zamaškom. Cena vzorca je za člane Društev 10 € ter za nečlane 13 €/vzorec. Vsak šesti vzorec je brezplačen. Rezultati ocenjevanja bodo objavljeni na spletni strani Društva po končanem ocenjevanju. Lastnik, ki bo dal vino na ocenjevanje, mora imeti vsaj 300 l belega ali rdečega vina ter za posebne sorte vsaj 100 l vina.
Društvo vinogradnikov Semič vas hkrati vabi na Martinovanje v Semiču, ki bo potekalo med 6. – 8. novembrom 2015.
Program:
1. Petek, 6. 11. 2015: ob 17. uri pričetek razstav v Kulturnem centru ter v vinski kleti Društva pričetek degustacij nagrajenih vin. Poskrbljeno bo za zabavo pod šotorom.
2. Sobota, 7. 11. 2015: Ves dan bodo na ogled razstave v Kulturnem centru. Ob 17. uri podelitev priznanj v Kulturnem centru z bogatim programom vinskih, ljudskih in dalmatinskih pesmi. Po podelitvi bo sledila zabava pod šotorom, v kleti Društva ter v hotelu Smuk, ob degustacijah novih vin ter prijetni glasbi.
3. Nedelja, 8. 11. 2015: dopoldne bodo na ogled razstave v Kulturnem centru, v kleti Društva pa bomo imeli degustacije vin ob pečenem kostanju.
Vljudno vabim vse člane Društva, prijatelje, znance ter ljubitelje vin, da se v čim večjem številu udeležite ocenjevanja vin ter podelitve priznanj. Da obiščete ostale razstave in s tem podate priznanje svojemu Društvu – bodimo pripadniki našemu vinarstvu. Vabljeni, da skupaj damo tudi pečat našemu vinskemu prazniku. V sredo, 11. 11. 2015, na dan Sv. Martina pa želim, da svoja vina krstimo v krogu prijateljev in odpremo zidanice za pokušino.
Poziv:
Vsi vinarji lahko svoja vina prijavite v Semiču na Občini - Matičnem uradu ob sredah ali petkih.
Vljudno vabljeni!
Predsednik Društva: Janko Bukovec
Prenesi vabilo. |
Zadnjič posodobljeno Sobota, 24 Oktober 2015 10:26 |
Povzetek predavanja o trgatvi 2015 |
|
|
|
Prispeval Milan Štubljar
|
Četrtek, 10 September 2015 14:42 |
Julij Nemanič
Gospod Janko Bukovec, predsednik VD- Semič
Povzetek predavanja o trgatvi/Semič 31. avgusta 2015
Napotki za trgatev:
Letos se po dveh letih zopet veselimo trgatve. Pozeba je sicer zmanjšala pridelek na izpostavljenih legah. V neprizadetih vinogradih grozdje lepo dozoreva, ptiči letos ne nagajajo, so pa žuželke napadalne. Predvsem se bojimo majhne vinske (plodove) mušice, ki med dozorevanjem grozdja napada jagode in povzroča »kislo gnilobo«. Priporoča se veliko vab na senčnih straneh trt. - Zaradi pojava gnilobe, ki sicer ne bo povsod, se priporoča skrbna in dobro organizirana trgatev, ki se naj ne opravlja v naglici. Odbira gnilih in poškodovanih jagod se naj opravi v vinogradu.
Belo
- ne žveplati grozdja, niti drozge, izjemoma če je »kislo« gnila. Pohitite s prešanjem, da se čimprej žvepla mošt, več je učinka in manj žvepla v končnem vinu,
- razsluzenje – čim bolj bo vino bistro, težje bo vrelo, bolj bo tanko, bo pa sveže. Manj razsluzeno (12 ur), bo lažje vrelo in se lepše zaključilo, bo bolj polno, delno manj sadno,
- kvasovke pravilno izbrati, ločiti med kvasovkami za aromatične in nearomatične sorte. Ne uporabljati kvasovk iz lanskih, načetih vrečk.
- Priprava kvasnega nastavka je važnejša od izbire kvasovk, ker so v glavnem zanesljive. Navodila za pripravo »nastavka« so na voljo.
- Pred začetkom alkoholnega vrenja izmeriti sladkorno stopnjo in temperaturo mošta. Vzdrževati temperaturo mošta med alkoholnim vrenjem med 15 in 20°C. Po dveh dneh lepega vrenja, mošt prezračiti in dodati prvi odmerek dušične hrane. Drugi odmerek «hrane« dodati, ko povre polovica sladkorja.
- Takoj po končanem alkoholnem vrenju mlado vino v posodi pomešati, da se izenači. Po 24 urah pretočiti, oziroma odstraniti grobe droži. Pri tem nič žveplati. Vsak drugi dan pomešati (dvigati fine droži). - Žveplanje šele 10 dni po končanem alkoholnem vrenju. Odmerek en dcL 5% raztopine/hL. Preverjati prosto žveplo čez 4 dneve.
Rdeče – stroga odbira grozdja (barva), žveplati drozgo, največ ¾ dcl/hl,
- Dodatek kvasnega nastavka ne prej kot tri ure po žveplanju,
- Dodatek hrane za kvasovke šele po dveh dneh. Zgodaj dodana hrana zmanjšuje sortnost vina.
- Temperatura drozge med alkoholnim vrenjem in maceracijo vzdrževati med 22 in 25°C. Pri Portugalki do 24 stopinj, žametovki do 22 stopinj, Frankinji do 25°C.
- Potapljanje klobuka pri krajših maceracijah (do 4 dni) štirikrat do petkrat dnevno. Pri daljših maceracijah 10 dni in več) do trikrat dnevno. Vsakodnevno pokušati mlado vino in tudi vohati klobuk (morebitna oksidacija ali hlapne kisline). V primeru teh nesreč, če je vrenje končano takoj prešati, če ni, dodati močni kvasni nastavek, ali vino v vrenju iz druge posode.
- Odstranitev grobih droži po enakem postopku kot pri belem vinu. Žveplanje po 10 dneh. Če nameravamo biološko razkisati vino, počakamo z žveplanjem do končanega razkisa.
- V primeru biološkega razkisa s štartno kulturo bakterij, ali spontano, naj bo temperatura vina med 16 in 18°C.
Sklepne misli: Vse kaže, da je letos grozdje zelo iskano tržno blago. Končno bomo morali začeti razmišljati, tako vinogradniki, kot kupci grozdja, da moramo dobiti za grozdje in vino ceno, ki nam pokrije stroške in nekaj ostane za razvoj.
Kitajski pregovor: »Če hočeš iti srečen eno uro, popij kozarec vina. Če hočeš biti srečen celo življenje, posadi vinograd«.
Na zdravjem s prav dobrim belokranjskim vinom letnika 2015!
Dr. Julij Nemanič Metlika, 3. 9. 2015
Prenesi pdf tukaj. |
|
Vabilo - Enodnevna strokovna ekskurzija in Srečanje vinogradnikov |
|
|
|
Prispeval Milan Štubljar
|
Četrtek, 13 Avgust 2015 08:00 |
Društvo vinogradnikov Semič Štefanov trg 7 8333 Semič Semič, 12. 8. 2015
Spoštovane članice in člani Društva vinogradnikov Semič ter prijatelji in ljubitelji vin!
Vljudno vas vabim na:
1. Enodnevno strokovno ekskurzijo na Kmetijski sejem v Gornjo Radgono, ki bo v torek, 25. 8. 2015: Cena izleta s prevozom, vstopnino, kosilom in degustacijo znaša 31 €. Program ekskurzije: - Ogled Sejma od 9. do 14. ure - Sledi ogled vinogradniške kmetije s kosilom in degustacija 4ih vin. Prijave sprejemamo do 23. 8. 2015 oziroma do zasedenosti avtobusa v TIC Semič na tel. št. 040 625 148 ali 07 35 65 200 ter pri gospe Mileni Novina na tel. št. 041 858 750.
2. Srečanje vinogradnikov, ki bo v nedeljo, 30. 8. 2015: Program srečanja: - Ob 14. uri zbor pred kletjo Društva na Štefanovem trgu v Semiču - Ob 14.30 – 17.30 pohod z degustacijo vin po Semiški gori - Ob 18. uri Srečanje vinogradnikov in ljubiteljev vin s strokovnim predavanjem dr. Julija Nemaniča o stanju vinogradništva v Beli krajini in priprave na trgatev. Dr. Nemanič bo predaval tudi o priporočenih cenah grozdja in vina za letnik 2015 – dogovori Društev Bele krajine - Sledila bo pogostitev in zabava ob živi glasbi Cena pohoda z malico in degustacijo po zidanicah znaša 12 €. Cena kozarca z obešanko je 3 €. V kolikor kozarec že imate, ga prinesite s seboj. Prijave sprejemamo do 30. 8. 2015 v TIC Semič na tel. št. 040 625 148 ali 07 35 65 200 ter pri gospe Mileni Novina na tel. št. 041 858 750.
Veselega druženja v Vaši cenjeni družbi in prijetnega srečanja se prisrčno veselim.
Vljudno vabljeni!
Predsednik Društva: Janko Bukovec
Vabilo v PDF datoteki prenesete s klikom tukaj. |
Zadnjič posodobljeno Četrtek, 13 Avgust 2015 20:02 |
Vabilo - Izlet po vinskih poteh Avstrijske Štajerske |
|
|
|
Prispeval Milan Štubljar
|
Torek, 14 April 2015 00:00 |
Društvo vinogradnikov Semič Štefanov trg 7 8333 Semič
Vabilo: Izlet po vinskih poteh Avstrijske Štajerske
Društvo vinogradnikov Semič vas 9. in 10. 5. 2015 vabi na izlet po vinskih poteh Avstrijske Štajerske. Cena izleta je za člane Društva 120 €/osebo, za nečlane 145 €/osebo. Prijave in prijavnino zbiramo najpozneje do 1. 5. 2015, oziroma do zasedenosti prostih mest v avtobusu, pri gospe Mileni Novina, na telefonsko številko 040 302 046.
Potek izleta:
PRVI DAN 9. 5. 2015: SEMIČ – JUŽNA ŠTAJERSKA – DEŽELA SCHILLERJA – VULKANLAND – MURSKA SOBOTA V zgodnjih jutranjih urah odhod iz Semiča in vožnja proti Avstriji. Obiskali bomo Avstrijsko Štajersko, ki je ena od najbolj znanih vinorodnih regij Avstrije. Tu se nahaja pribl. 4000 ha vinogradov na strnjenih vinogradih na tamkajšnjih gričevjih in številne vinske poti. Prevladujejo bela vina. Štajerska vinorodna regija se deli na več okolišev. Obiskali bomo tri. Po prečkanju meje se bomo znašli v okolišu Južna Štajerska. Z avtobusom se bomo najprej popeljali do razgledne točke Eory, ki se nahaja na nadmorski višini 483m. Od tu se ponujajo čudoviti razgledi na okoliške griče, polne vinogradov. Točka je znana tudi po največjem grozdu na svetu – tu so namreč postavili 5m visok spomenik v obliki grozda iz jekla in stekla. Nadaljevali bomo ob reki Sulm v drugi vinorodni okoliš, v deležo Shilcherja. Področje velja za eno najmanjših vinorodnih območij na svetu, najbolj znano vino od tu pa je rose Schilcher. Postanek bomo naredili v kraju Wies, kjer nam bodo v vinogradništvu Muller predstavili deželo in tamkajšnjo klet, imeli pa bomo tudi naslednjo degustacijo. Privoščili si bomo še tipično štajersko malico, nato pa z vožnjo nadaljevali proti vzhodu. Po želji bomo obiskali mestece Gamlitz in se ustavili v znani trgovini s kletarsko opremo. Nato bomo obiskali še tretji okoliš: Štajerski Vulkanland. Tu bomo imeli še tretjo in zadnjo degustacijo lokalnih vin. Sledi vožnja do Murske Sobote, nastanitev v hotelu in večerja.
DRUGI DAN 10. 5. 2015: MURSKA SOBOTA – BOGOJINA – FILOVCI – DOBROVNIK – SEMIČ
Po zajtrku vožnja do Bogojine, kjer je tudi znana cerkev, grajena po Plečnikovih načrtih. Za cerkvijo je poznana vinogradniška družina Puhan. Gospodar vam bo predstavil svoje posestvo, nato pa vas povabil v kletna pokušino najmanj treh vrst vina. Naslednji postanek bo v bližinjih Filovcih. Ogledali si boste muzej na prostem, ki pričajo o nekoč prisotnem stavbarstvu in načinu življenja v pomurski krajini. Posebno mesto ima lončarstvo, kot najznačilnejša domača obrt Prekmurja. Nadaljevanje vožnje do Dobrovnika, kjer se boste okrepčali z najboljšim bogračem v Prekmurju. Ker se tudi sami ukvarjajo z vinogradništvom bo vsekakor zanimivo prisluhniti gospodarju, ki vas bo povabil na nekaj kozarčkov njihovega vina (4 vina). Za prijeten zaključek pa boste obiskali še Lendavske gorice, kjer vas bodo v hiši Cuk razvajali z njihovimi odličnimi vini (5 vrst). Povratek po avtocest proti domu, kamor prispepe v večernih urah.
Vljudno vabljeni v dobro družbo, da skupaj spoznamo druga vinorodna območja, kraje in običaje!
Predsednik Društva: Janko Bukovec
Vabilo: datoteka - PDF. |
Zadnjič posodobljeno Torek, 14 April 2015 11:30 |
|