Novice
Zapisnik seje občnega zbora Društva vinogradnikov Semič - 31. 1. 2016 PDF natisni E-pošta
Prispeval Milan Štubljar   
Nedelja, 31 Januar 2016 10:00
Prenesi datoteko zapisnika seje občnega zbora Društva vinogradnikov Semič z dne, 31. 1. 2016.
Zadnjič posodobljeno Torek, 23 Februar 2016 17:04
 
Vabilo - občni zbor Društva PDF natisni E-pošta
Prispeval Milan Štubljar   
Torek, 26 Januar 2016 10:21
Društvo vinogradnikov Semič
Štefanov trg 7
8333 Semič                                    Semič, 23. 1. 2015


Spoštovane članice in člani Društva vinogradnikov Semič!

Vljudno vas vabim na:
Redni Občni zbor Društva vinogradnikov, ki bo 31. 1. 2016, s pričetkom ob 16. uri, v hotelu Smuk Semič.
Dnevni red:
  1. Izvolitev delovnega predsedstva, verifikacijske komisije, overovatelja ter zapisnikarja in volilne komisije
  2. Poročilo predsednika Društva
  3. Poročilo predsednika Nadzornega odbora
  4. Poročilo blagajničarke gospe Milene Novina
  5. Razprava po poročilih in sprejem poročil
  6. Razrešnica Upravnega odbora Društva
  7. Volitve novih članov v Upravni odbor Društva, volitve predsednika, podpredsednika, tajnika, blagajnika, kletarja, nadzornega sveta in disciplinske komisije
  8. Program dela Društva za leto 2016
  9. Društveno priznanje
  10. Razno


Vljudno vabljeni!

 

Predsednik Društva:
Janko Bukovec

 

Prenesi vabilo.

Zadnjič posodobljeno Torek, 26 Januar 2016 11:24
 
Ocenjevanje mladih vin v Semiču 2015 - Rezultati PDF natisni E-pošta
Prispeval Milan Štubljar   
Sobota, 31 Oktober 2015 21:20

Semič, 31. 10. 2015


Obvestilo!

  • Društvo vinogradnikov Semič objavlja rezultate ocenjevanja mladih vin, ki je potekalo v soboto, 31. oktobra 2015.

Rezultati ocenjevanja mladih vin - Semič 2015.

Ivan Bukovec l.r.
predsednik Vinogradniškega društva Semič

Zadnjič posodobljeno Sobota, 31 Oktober 2015 22:27
 
Ocenjevanje mladih vin v Semiču 2015 PDF natisni E-pošta
Prispeval Milan Štubljar   
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 10:00
Društvo vinogradnikov Semič Semič, 16. 10. 2015
Štefanov trg 7
8333 Semič



Vabilo na ocenjevanje vin in martinovanje 2015 v Semiču!


Po sklepu Upravnega odbora Društva vinogradnikov Semič, bomo v soboto, 31. 10. 2015 izvedli ocenjevanje mladih vin letnika 2015.
Vzorce vin bomo pobirali v gostilni Pezdirc v Semiču, v petek 30. 10. 2015 med 16 – 20 uro. Vina prinesite v litrskih steklenicah, zaprtih s kronskim ali navojnim zamaškom. Cena vzorca je za člane Društev 10 € ter za nečlane 13 €/vzorec. Vsak šesti vzorec je brezplačen. Rezultati ocenjevanja bodo objavljeni na spletni strani Društva po končanem ocenjevanju.
Lastnik, ki bo dal vino na ocenjevanje, mora imeti vsaj 300 l belega ali rdečega vina ter za posebne sorte vsaj 100 l vina.

Društvo vinogradnikov Semič vas hkrati vabi na Martinovanje v Semiču, ki bo potekalo med 6. – 8. novembrom 2015.

Program:

1.    Petek, 6. 11. 2015: ob 17. uri pričetek razstav v Kulturnem centru ter v vinski kleti Društva pričetek degustacij nagrajenih vin. Poskrbljeno bo za zabavo pod šotorom.

2.    Sobota, 7. 11. 2015: Ves dan bodo na ogled razstave v Kulturnem centru. Ob 17. uri podelitev priznanj v Kulturnem centru z bogatim programom vinskih, ljudskih in dalmatinskih pesmi. Po podelitvi bo sledila zabava pod šotorom, v kleti Društva ter v hotelu Smuk, ob degustacijah novih vin ter prijetni glasbi.

3.    Nedelja, 8. 11. 2015: dopoldne bodo na ogled razstave v Kulturnem centru, v kleti Društva pa bomo imeli degustacije vin ob pečenem kostanju.

Vljudno vabim vse člane Društva, prijatelje, znance ter ljubitelje vin, da se v čim večjem številu udeležite ocenjevanja vin ter podelitve priznanj. Da obiščete ostale razstave in s tem podate priznanje svojemu Društvu – bodimo pripadniki našemu vinarstvu. Vabljeni, da skupaj damo tudi pečat našemu vinskemu prazniku.
V sredo, 11. 11. 2015, na dan Sv. Martina pa želim, da svoja vina krstimo v krogu prijateljev in odpremo zidanice za pokušino.

Poziv:

Vsi vinarji lahko svoja vina prijavite v Semiču na Občini - Matičnem uradu ob sredah ali petkih.

Vljudno vabljeni!

Predsednik Društva:
Janko Bukovec

Prenesi vabilo.
Zadnjič posodobljeno Sobota, 24 Oktober 2015 10:26
 
Povzetek predavanja o trgatvi 2015 PDF natisni E-pošta
Prispeval Milan Štubljar   
Četrtek, 10 September 2015 14:42
Julij Nemanič

Gospod Janko Bukovec, predsednik VD- Semič

Povzetek predavanja o trgatvi/Semič 31. avgusta 2015

Napotki za trgatev:

Letos se po dveh letih zopet veselimo trgatve. Pozeba je sicer zmanjšala pridelek na izpostavljenih legah. V neprizadetih vinogradih grozdje lepo dozoreva, ptiči letos ne nagajajo, so pa žuželke napadalne. Predvsem se bojimo majhne vinske (plodove) mušice, ki med dozorevanjem grozdja napada jagode in povzroča »kislo gnilobo«.  Priporoča se veliko vab na senčnih straneh trt.
-    Zaradi pojava gnilobe, ki sicer ne bo povsod, se priporoča skrbna in dobro organizirana trgatev, ki se naj ne opravlja v naglici. Odbira gnilih in poškodovanih jagod se naj opravi v vinogradu.

Belo

-    ne žveplati grozdja, niti drozge, izjemoma če je »kislo« gnila. Pohitite s prešanjem, da se čimprej žvepla mošt, več je učinka in manj žvepla v končnem vinu,

-    razsluzenje – čim bolj bo vino bistro, težje bo vrelo, bolj bo tanko, bo pa sveže. Manj razsluzeno (12 ur), bo lažje vrelo in se lepše zaključilo, bo bolj polno, delno manj sadno,

-    kvasovke pravilno izbrati, ločiti med kvasovkami za aromatične in nearomatične sorte.  Ne uporabljati kvasovk iz lanskih, načetih vrečk. 

-    Priprava kvasnega nastavka je važnejša od izbire kvasovk, ker so v glavnem zanesljive. Navodila za pripravo »nastavka« so na voljo.

-   Pred začetkom alkoholnega vrenja izmeriti sladkorno stopnjo in temperaturo mošta. Vzdrževati temperaturo mošta med alkoholnim vrenjem med 15 in 20°C. Po dveh dneh lepega vrenja, mošt prezračiti in dodati prvi odmerek dušične hrane. Drugi odmerek «hrane« dodati, ko povre polovica sladkorja.

-    Takoj po končanem alkoholnem vrenju mlado vino v posodi pomešati, da se izenači. Po 24 urah pretočiti, oziroma odstraniti grobe droži. Pri tem nič žveplati.  Vsak drugi dan pomešati (dvigati fine droži).
-    Žveplanje šele  10 dni po končanem alkoholnem vrenju. Odmerek en dcL 5% raztopine/hL. Preverjati prosto žveplo čez 4 dneve.

Rdeče
–  stroga odbira grozdja (barva), žveplati drozgo, največ  ¾ dcl/hl,

-    Dodatek kvasnega nastavka ne prej kot tri ure po žveplanju,

-    Dodatek hrane za kvasovke šele po dveh dneh. Zgodaj dodana hrana zmanjšuje sortnost vina.

-    Temperatura drozge med alkoholnim vrenjem in maceracijo vzdrževati med 22 in 25°C. Pri Portugalki do 24 stopinj, žametovki do 22 stopinj, Frankinji do 25°C.

-    Potapljanje klobuka pri krajših maceracijah (do 4 dni) štirikrat do petkrat dnevno. Pri daljših maceracijah 10 dni in več) do trikrat dnevno. Vsakodnevno pokušati mlado vino in tudi vohati klobuk (morebitna oksidacija ali hlapne kisline). V primeru teh nesreč, če je vrenje končano takoj prešati, če ni, dodati močni kvasni nastavek, ali vino v vrenju iz druge posode.

-    Odstranitev grobih droži po enakem postopku kot pri belem vinu. Žveplanje po 10 dneh. Če nameravamo biološko razkisati vino, počakamo z žveplanjem do končanega razkisa.

-    V primeru biološkega razkisa s štartno kulturo bakterij, ali spontano,  naj bo temperatura vina med 16 in 18°C.

Sklepne misli:
Vse kaže, da je letos grozdje zelo iskano tržno blago. Končno bomo morali začeti razmišljati, tako vinogradniki, kot kupci grozdja, da moramo dobiti za grozdje in vino ceno, ki nam pokrije stroške in nekaj ostane za razvoj.

Kitajski pregovor: »Če hočeš iti srečen eno uro, popij kozarec vina. Če hočeš biti srečen celo življenje, posadi vinograd«.

Na zdravjem s prav dobrim belokranjskim vinom letnika 2015!

Dr. Julij Nemanič                                        Metlika, 3. 9. 2015

Prenesi pdf tukaj.
 
«ZačetekPrejšnja12345678910NaslednjaKonec»

Stran 4 od 13