Ocenjevanje mladih vin v Semiču 2009 PDF natisni E-pošta
Prispeval Milan Štubljar   
Nedelja, 25 Oktober 2009 23:49

Semiški vinogradniki so danes organizirali ocenjevanje mladih vin. Tokratno ocenjevanje so pripravili dva tedna prej, in sicer zaradi letošnjega praznovanja jeseni v Semiču, ki bo od 6. od 8. novembra.

Vinogradniki so prinesli 400 vzorcev, ki so jih ocenjevali tri skupine. Mitja Kocjančič je o belokranjskih belih vinih PTP in mešanih belih vinih, ki jih je ocenjevala njegova skupina povedal, da je letošnja letina kar dobra. Glede na kakovost grozdja, pa so bili presenečeni nad številom vzorcev z napakami, kot so bekser, oksidacija, cik ali vonj po neoprani posodi.

O rdečih vinih, ki jih je ocenjeval komisija pod vodstvom Sama Hudoklina, pa je ta povedal, da so letos izredno dobra, temu primerne pa so tudi ocene, ki so v povprečju zelo visoke.

Tretja skupina je ocenjevala vsa bela sortna vina, ki so na področju celotne vinorodne dežele dovoljene in zaželene. Glede na vse prejete vzorce je letnik po oceni komisije pod vodstvom Katarine Merlin zelo dober, kar so potrdili tudi danes preizkušeni vzorci. Merlinova je kot posebno dobrega izpostavila Laški Rizling.

Ocenjevanje je potekalo zelo tekoče in hitro, na kar je delno vplival tudi majhen delež vin z napakami, kot so bekser, oksidacija, cik ali vonj po neoprani posodi. Manjši delež napak pa pripisujejo tudi vse večji osveščenosti in kletarskemu znanju vinogradnikov.

Vir: Radio Krka

Zadnjič posodobljeno Nedelja, 25 Oktober 2009 23:53