Tečaj iz senzorične analize vina natisni
Prispeval Milan Štubljar   
Ponedeljek, 30 November 2009 20:25
Organizator: Društvo vinogradnikov Semič v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Novo mesto
Kdaj:
12. do 19. januarja, 2010
Kje: Semič
Urnik: Razpored predavnj in podroben urnik
Cena:
  125 € za posameznega udeleženca
Prijava: Prijavite se pri tajniku društva - Miha Mihelčič na telefon 051-677-420 ali e-mail Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Rok prijave:
Najkasneje do 20.12.2009.

Vabljeni!

Društvo vinogradnikov Semič

Povezave: Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto

Vsebina tečaja:
kgznm_logo
Šmihelska c. 14, 8000 Novo mesto
tel: 07/373 05 70, fax. 07/373 05 90
www.kmetijskizavod-nm.si

TEČAJ IZ SENZORIČNE ANALIZE VINA

Z namenom predstaviti vino čim širšemu krogu ljudi smo z letom 2009 začeli na Kmetijsko gozdarskem zavodu izvajati tečaj iz senzorične analize vina. Tečaj je odlična priložnost tudi za seznanitev z novejšimi tehnologijami v pridelavi vina, predvsem v povezavi s senzorično zaznavo. Izobraževanje zajema 20 pedagoških ur, predavatelji so s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto in s Kmetijskega inštituta Slovenije iz Ljubljane. Razpored predavanj je sledeč:

1. dan (3 ure)

Predavatelj
Samo Hudoklin, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto
Vsebina
Zaznave barve, vonja in okusa – splošna teorija v povezavi z zgradbo človekovih čutil.

Načini ocenjevanja vina (zgodovina, 20 točkovna metoda, 100 točkovna metoda, opisovalna metoda, triangel test, primerjava v parih...) s poudarkom na aktualnih načinih ocenjevanja v Sloveniji.

2. dan (3 ure)

Predavatelj
Andrej Bajuk, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto
Vsebina
Priprava senzoričnega ocenjevanja (prostor, oprema, vrstni red, naloge posameznikov).

Zakonodaja in pravilniki pri ocenjevanju vina v Sloveniji – teorija.

3. dan (4 ure)

Predavatelj
dr. Andreja Vanzo, Kmetijski inštitut Slovenije
Vsebina
Vidne zaznave – praktični prikaz in teorija (razvrščanje po barvi, tipične barve posameznih sort/zvrsti, povezava barve s tehnologijo pridelave vina, bistrost-motnost, viskoznost, penjenje in iskrenje pri penečih vinih).

Zaznave okusov – praktični prikaz in teorija (štirje osnovni okusi, prag zaznave in prepoznave, razlika trpkost-astringenca-grenkoba, pokušanje na vodnih raztopinah in vinskih vzorcih).

4. dan (4 ure)

Predavatelj
mag. Dejan Bavčar, Kmetijski inštitut Slovenije
Vsebina
Zaznave vonjev – praktični prikaz in teorija (prag zaznave in prepoznave, osnovni vonji, primarne, sekundarne in tercialne aromatične spojine s čim več praktičnimi prikazi na vodnih raztopinah in vinskih vzorcih).

5. dan (3 ure)

Predavatelj
dr. Franc Čuš, Kmetijski inštitut Slovenije
Vsebina
Pomanjkljivosti, napake in bolezni vina – teorija in praktičen prikaz (primeri v vodnih raztopinah in v vinskih vzorcih).

6. dan (3 ure)

Predavatelj
Samo Hudoklin, Andrej Bajuk, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto
Vsebina
Praktičen prikaz ocenjevanja – nekaj reprezentančnih vinskih vzorcev iz Slovenije, ocenjujejo vsi udeleženci, vodi in komentira predavatelj.

Zadnjič posodobljeno Nedelja, 27 December 2009 23:12